Emma Lovisa Carlsdotter

Blev 76 år.

Far: Carl Johan Een Larsson (1810 - 1894)
Mor: Sara Svensdotter (1812 - )

Född: 1851-12-19 Lommaryd torpet stora Åbo Hullaryd Sörgård 
Död: 1928-02-21 Björka Begrav på Höreda Kykogård


Familj med Johan Wilhelm Andersson(Lager) (1843 - 1926)

Vigsel: 1873-12-28

Barn:
Oscar Fredrik Lindvall (1875 - 1931)
Gustaf Wilhelm Törnvall (1877 - 1959)
Emma Helena Emilia Hultagård (1879 - 1926)
Johan Reinhold Lundvall (1881 - 1926)
Alma Lovisa Andersson (1883 - 1980)
Hjalmar Sixten(Sixtus) Andersson (1886 - 1955)
Carl Emil Lindvall (1888 - 1959)
Signe Andersson (1890 - 1913)
Ernst Andersson (1896 - 1988)


Noteringar
Emma var född i Lommaryd. Carl Een och hans hustru Sara bor i det lilla torpet Åbo under Hullaryd. Deras yngsta dotter Emma Lovisa som var rund, frisk och glad hade som 18 åring plats i Nobynäs där ville hon gärna vara kvar men hennes farbror i Bräknaryd behövde hennes hjälp. Johannes (Carls halvbror), som var son till Lars Een i hans andra gifte med Maja Jonasdotter, de brukade gården Bräknaryd dit brorsdottern Emma Lovisa kom som piga.
Wilhelm blev änkling 1870 och gifte sedan om sig 1873 den 28 december med Emma Lovisa Carlsdotter och 1875 bodde dom enligt kyrkboken i Höreda Prästby torpet Widmunshem (enligt dottern Alma, bodde dom aldrig där). År 1873 den 28 december står ett stort bröllop på gården, församlingens präst, åtskilliga spetsar samt släkt och vänner äro samlade. Lovisa ingår äktenskap med arrendatorn Johan. Det är fastern och farbrodern som får bjuda sin husliga släktning och hjälpreda såsom seden är, ett värdigt bröllop.
De flyttade till Björka Södergård 1875. däreftertill Hässlebo soldattorp Eksjö 1878 som ligger mellan Eksjö och Björka. År 1901 den 14 mars köpte Johan gården Björka dit han flyttade med sin familj.
Källa: Rosie-Marie Fridholm/husförhör

I Björka Södergård arrenderades "åttingen". Då gården var liten så skaffade Johan extra inkomster genom skogskörslor. På våren 1878 vid en körning råkade Johan bryta sitt ben i skogen och måste skjutsas och bäras hem, där fick han ligga länge under Emmas tålmodiga vård. På grund av denna olycka kunna han inte fortsätta arrendet och fick flytta till ett ledigt torp i Tyrum där bodde de ett halvår.1879 fllyttade de däreftertill Hässlebo, - jag ser fortfarande i minnnet den vita, hjärtformade trätavlan å den röda stugugaveln med Vedbo kompani märke jämte den av oss barn ofta lästa påskriften N:o 20 Kongl. Kalmar Regemente, Vedbo Kompani, N:o 85 Hässlelås. Denna stuga som alltid för mig skall framstå som den käraste ibland kära, dit jag flyttade vid 3½ års ålder och har alla mina barndomsminnen anknytna vill jag med ord återgiva bilden av denna med omgivning.
Röd med vita knutar vit förstugedörr av släta bräder.Inuti stugan ett rum med öppen välvd spisel en stor cirkelrund brashäll, den mest anlitade tillflyktsorten vintertid. Här ser vi björkveden fräsa, grytan koka, trätofflor och strumpor torkas.
Johan och Emma kunde tvenne decennier efter inflyttningen till Björka, om de velat, unnat sig en välförtjänt vila, men deras största njutning syntes de dock finna i det fortsatta arbetet.
Källa: Oscar Frerik Andersson Lindvall (äldsta sonen till Johan och Emma)

Oscar deras äldsta son skriver så här;
Vi hälsar på våra mor och farföräldrar en gång per år mormor och morfar i Lommaryd och farmor och farfar i Flisby. Vi får se morfars runda ansikte i Sågstugans dörr, som en pojke springer han mot grinden. Mormor med den rutiga scharletten hårt knuten under hakan är också oss till mötes. Vi äro välkomna! Hur mår Ni far och mor? Åh gua löf, vi är rätt krya.
Nu går ett par dagar hos mormor och morfar under ständig fest. Vår mamma som tydligen njuter vid sina vackra minnen hos sin far och mor rullar upp den ena minnestavlan efter den andra.
Källa; Oscar Lindvall

Johannes (Carls halvbror), som var son till Lars Een i hans andra gifte med Maja Jonasdotter, de brukade gården Bräknaryd dit brorsdottern Emma Lovisa kom som piga. De fick inga barn så Fredrik testamenterade sin del till emma Lovisa och Susanna sin del till en systerdotter som sedan sålde sin del till Ernst Andersson i Björka.
Källa: Ann-Marie Törnvall

Oscar hennes son skriver att mor var kärleksfull, hon var medelpunkten för våra tacksamma tankar och såsom samlingspunkten, när den delvis skingrande syskonskaran vid högtider kunde samlas.

Emma Lovisa skötte om barn och hem hon var mycket omtyckt. Hon stod ofta på torget och sålde sina varor som bl.a egenkärnat smör, hennes produkter var av hög kvalité och mycket omtyckta.
Källa: Maj Lundgren

Emma och Johan vilar på Höreda kyrkogård

      
 
 << Startsida
Skapad av MinSläkt 3.2, Programmet tillhör: Kenneth Fridholm