Hjalmar Sixten(Sixtus) Andersson

Byggmästare. Blev 69 år.

Far: Johan Wilhelm Andersson(Lager) (1843 - 1926)
Mor: Emma Lovisa Carlsdotter (1851 - 1928)

Född: 1886-02-13 Hässlebo soldattorp Eksjö
Död: 1955-03-14 Eksjö


Familj med Dorotea (Thea) Ester Andersson (1894 - 1958)

Vigsel: 1922-06-23

Barn:
Gun (Gunborg) Andersson (1923 - 1934)
Maj Lundgren (1925 - )
Uno Andersson (1926 - )
Gerd Fritzö (1933 - )


Noteringar
Sixten var född i torpet Hässlebo som ligger nära järnvägen på vägen ut mot Björka, då han var15 år flyttade familjen till Björka.

Johan Wilhelm Andersson var Sixtens far han föddes i soldattorpet Täringstorp 137 i Flisby Lekeryd församling. Johans far var soldat och fick då namnet Lager.

Sistens bror förde anteckningar och detta är citerat från honom;
Här blev det som Johan Wilhelm vilken var dåtidens sed, erhöll namnet Andersson. Ehuro anspråk på den tiden beträffande livets goda vore synnerligen små, hade familjen att kämpa med stora svårigheter. Allt flera och flera munnar läntade efter bröd och då barnens antal ökade till 13 inses tydligt att Johan liksom i mån av möjlighet och även hans övriga syskon måste de själva söka inkomstkälla.
Källa: Oscar Fredrik (Andersson) Lindvall (Sixtens äldsta bror)

Johan Wilhelm gifte sig den 1 december 1866 med Mathilda Lovisa Jönsdotter född 1841-10-23 i Vetlanda. De fick två söner, sonen Carl Hjalmar född 1867-07-29 i Björkelund, han dog 1884 -06-07 (16 år gammal i hjärnfeber), begravd i Eksjö. De fick ytterligare en son Gustaf Alfred född 1870-05-24 i Skyttla, han dog 1870-12-17, endast 7 månader gammal. Mathilda dog 1870-06-19, 3 veckor efter förlossningen.
Källa: Rosie-Marie Fridholm/husförhör

Skiftande sysslor vanligtvis inom jordbruket förde honom (Johan Wilhelm) hit och dit och 1866 finner vi honom som nygift i Höreda församling. Det är svåra missväxtåret 1868 torde säkert hårdast prövat tålamod och nerver på en man, som utan tanke på sig själv och eget arbete ville försörja sig och sin familj. Om därvid betänkes att han då en tid nödgades att arbeta för "bara maten" hos Ekeroth i Skyttla förstår man med vilket svidande hjärta han tänkte på sin hustru som med sin nyfödde son Carl Hjalmar, helt naturligt ej kunde mättas och klädas med den mat mannen åt hos bonden. Kan nämnas att bonden 20 år senare konkursmässig fick lämna hus och hem i borgernärernas händer, måhända detta var ett straff för den obarmhärtige som begagnat tidsläget och nöden med att plåga den fattige. År 1873 finner vi Johan som nu är änkling såsom arrendator av en mindre gård i Bräknaryd tillsammans med den sedmere välkände Carl Agust Mild.

Här fanns flera bönder med sina små röda boningshus omgivna av fruktträd och blommor. Carl Een och hans hustru Sara bor i det lilla torpet Åbo under Hullaryd. Deras yngsta dotter Emma Lovisa som var rund, frisk och glad hade som 18 åring plats i Nobynäs där ville hon gärna vara kvar men hennes farbror i Bräknaryd behövde hennes hjälp.
Källa: Oscar Fredrik Andersson Lindvall (Sixtens äldsta bror )

Johannes (Carls halvbror), som var son till Lars Een i hans andra gifte med Maja Jonasdotter, de brukade gården Bräknaryd dit brorsdottern Emma Lovisa kom som piga. De fick inga barn så Fredrik testamenterade sin del till Emma Lovisa och Susanna sin del till en systerdotter som sedan sålde sin del till Ernst Andersson i Björka.
Källa: Ann-Marie Törnvall

Wilhelm blev änkling 1870 och gifte sedan om sig 1873 den 28 december med Emma Lovisa Carlsdotter och 1875 bodde dom enligt kyrkboken i Höreda Prästby torpet Widmunshem (enligt dottern Alma, bodde dom aldrig där). De flyttade till Björka Södergård 1875. Däreftertill Hässlebo soldattorp Eksjö 1878 som ligger mellan Eksjö och Björka. År 1901 den 14 mars köpte Johan gården Björka dit han flyttade med sin familj.
Källa: Rosie-Marie Fridholm/husförhör

År 1873 den 28 december står ett stort bröllop på gården, församlingens präst, åtskilliga spetsar samt släkt och vänner äro samlade. Lovisa ingår äktenskap med arrendatorn Johan. Det är fastern och farbrodern som får bjuda sin husliga släktning och hjälpreda såsom seden är, ett värdigt bröllop.
I Björka Södergård arrenderades "åttingen". Då gården var liten så skaffade Johan extra inkomster genom skogskörslor. På våren 1878 vid en körning råkade Johan bryta sitt ben i skogen och måste skjutsas och bäras hem, där fick han ligga länge under Emmas tålmodiga vård. På grund av denna olycka kunna han inte fortsätta arrendet och fick flytta till ett ledigt torp i Tyrum där bodde de ett halvår.1879 fllyttade de däreftertill Hässlebo.

- jag ser fortfarande i minnnet den vita, hjärtformade trätavlan å den röda stugugaveln med Vedbo kompani märke jämte den av oss barn ofta lästa påskriften N:o 20 Kongl. Kalmar Regemente, Vedbo Kompani, N:o 85 Hässlelås. Denna stuga som alltid för mig skall framstå som den käraste ibland kära, dit jag flyttade vid 3½ års ålder och har alla mina barndomsminnen anknytna vill jag med ord återgiva bilden av denna med omgivning.
Röd med vita knutar vit förstugedörr av släta bräder. Inuti stugan ett rum med öppen välvd spisel en stor cirkelrund brashäll, den mest anlitade tillflyktsorten vintertid. Här ser vi björkveden fräsa, grytan koka, trätofflor och strumpor torkas.
Pappan och mamman Johan och Emma kunde tvenne decennier efter inflyttningen till Björka, om de velat, unnat sig en välförtjänt vila, men deras största njutning syntes de dock finna i det fortsatta arbetet.
Källa: Oscar Fredrik Andersson Lindvall (Sixtens äldsta bror)

Oscar Sixtens äldsta bror skriver så här;
Vi hälsar på våra mor och farföräldrar en gång per år mormor och morfar i Lommaryd och farmor och farfar i Flisby. Vi får se morfars runda ansikte i Sågstugans dörr, som en pojke springer han mot grinden. Mormor med den rutiga scharletten hårt knuten under hakan är också oss till mötes. Vi äro välkomna! Hur mår Ni far och mor? Åh gua löf, vi är rätt krya.
Nu går ett par dagar hos mormor och morfar under ständig fest. Vår mamma som tydligen njuter vid sina vackra minnen hos sin far och mor rullar upp den ena minnestavlan efter den andra.

Vi vinkar farväl och snart kommo vi till farfar och farmor. Vi åker förbi Bälaryd kyrka och snart vika vi av den stora vägen samt passera Täringstorps gård. Här har pappa som liten pojke lekt, här har han också tjänat som dräng. Vi fortsätter på knaggliga stenar genom grinden här bor den nye knekten nu sedan farfar har byggt sitt pensionat där nere. Vi ser den lilla grå stugan ett par hundra meter därifrån. Farfar är glad och genomlycklig men farmor är trumpen och tvär, missbelåten och fattig. Faster Clara pappas yngsta syster som är sömmerska bor hemma är dock glad och sköter det hela.
Källa; Oscar Lindvall

Johan Wilhelm var sträng mot sina barn, alla barnen klarade sig bra i livet och det kanske var pga den stränga uppfostran som dom fick. Yngsta sonen Ernst Andersson tog över Björka efter arvskiftet 8 oktober 1828. Sixten Andersson renoverade Björka i början av 50-talet.
Källa: Maj Lundgren

Sixten gifte sig med Dorotea Gustafsson och dom fick fyra barn. Sixten och Dorotea bodde de första åren som gifta i Björka, under tiden byggde han det egna huset Björkängen i Eksjö. Sixten var byggmästare till yrket.

Sixten var en sträng men kärleksfull pappa till sina barn. Gun var äldsta dottern hon dog 10 år gammal i lunginflammation, detta tog hårt på föräldrarna och Dorotea blev psykiskt sjuk. Sixten fick så gott som ensam fostra sina tre barn. Maj (min mamma) berättade att Sixten var kunnig i det mesta, han var bl.a mycket musikalisk, han spelade dragspel.
Källa: Rosie-Marie Fridholm

      
 
Hässlebo. Här föddes Sixten 1886. På verandan sitter hans föräldrar Willhelm och Lovisa. Kortet är taget i slutet av 1800 -talet. Willhelm och Lovisa flyttade hit 1878 och bodde här till 1901.
 
Hässlebo 2006.
 
Sixten's barndomshem Hässlebo. Maj, Martin och Uno besöker Hässlebo och den gamla jordkällaren.
 
 
Bröllopsfoto, Sixten och Dorotea
 
Sixten 23 Maj 1953
 
 
Taxeringsbevis för Björkängen Eksjö 1940
 
Eksjö landsförsamling Hässelby soldattorp
Rad 1 Johan Wilhelm Andersson (1843-10-15) 1843-08-05 Barkeryd socken
Rad 2 Emma Lovisa Carlsdotter 1851-12-19 Lommaryd socken
Rad 9 Hjalmar Sixtus Andersson 1886-02-13 Eksjö
 
Eksjö landsförsamling Hässelby soldattorp
Rad 1 Johan Wilhelm Andersson (1843-10-15) 1843-08-05 Barkeryd socken
Rad 2 Emma Lovisa Carlsdotter 1851-12-19 Lommaryd socken
Rad 9 Hjalmar Sixtus Andersson 1886-02-13 Eksjö
 << Startsida
Skapad av MinSläkt 3.2, Programmet tillhör: Kenneth Fridholm